Geen dienstverband tussen Herman den Blijker en RTL

Herman den Blijker is al jaren niet van het scherm te slaan bij RTL. Denk aan programma’s als Mijn Tent is Top en Herrie in de keuken/in de huiskamer/op de Bosbaan/aan de horizon.

In 2016 ontstond discussie of Den Blijker deze werkzaamheden verrichtte als zzp’er of werknemer. Op 24 april 2019 heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden hierover uitspraak gedaan: Den Blijker is geen werknemer.

Werkzaamheden via BV
Herman den Blijker verricht al vele jaren werkzaamheden voor RTL als horecadeskundige en chef-kok. Hij verricht deze werkzaamheden via zijn BV. Vanuit deze BV verricht hij ook allerlei andere werkzaamheden, waaronder het ontwikkelen van food-producten (de bonen van Hak) en het verzorgen van culinaire workshops. De werkzaamheden voor RTL vormen in 2016 26% van zijn totale omzet.

Premies werknemersverzekeringen
Tot 1 mei 2016 geeft de Belastingdienst telkens een VAR-DGA af. Na afschaffing van de VAR sluiten partijen een overeenkomst van opdracht. RTL en Den Blijker komen daarbij overeen dat ze expliciet geen arbeidsovereenkomst willen aangaan. De belastinginspecteur denkt er echter anders over en vindt Den Blijker werknemer, wat betekent dat er premies werknemersverzekeringen moeten worden voldaan.

Oordeel Hof
Het Hof overweegt ten eerste dat het aan de inspecteur is om te bewijzen dat sprake is van een dienstbetrekking. De inspecteur moet dus feiten en omstandigheden aandragen die zijn standpunt onderbouwen. Het Hof stelt vervolgens dat de inspecteur in die bewijslast niet is geslaagd. Het Hof wijst daarbij op het volgende:

Wanneer werknemer of zzp’er?
Met deze uitspraak geeft het Hof een aantal heldere voorwaarden wanneer iemand wel/niet werknemer is. De uitspraak is dus niet alleen lezenswaardig omdat het een inkijkje geeft in de contractvorming tussen RTL en Den Blijker, maar kan ook helpen om te bepalen of iemand werknemer of zzp’er is.

Thema: Fiscaal

Meer nieuws Nieuwsbrief

Actueel

  • Verhuurders let op: we gaan weer terug naar vaste huurcontracten
    Lees meer
  • Digitale error komt voor risico van de advocaat
    Lees meer
  • Wro of Omgevingswet bij een gewijzigd bestemmingsplan?
    Lees meer

Meer nieuws Nieuwsbrief

Advocaten en juristen

Wim Bulthuis

Advocaat

Ivo van der Meer

Advocaat

Cynthia Grondsma

Advocaat

Dirk-Jan Westra

Advocaat

José Kemper

Advocaat

Willemijn Kuper

Advocaat

Lisa Blankestijn

Advocaat

Ayla Bosma

Advocaat

Femke de Jong

Advocaat

Aimée Tjalma

Advocaat

Gido Kalfsbeek

Juridisch medewerker

Alle advocaten en juristen

Deze website gebruikt cookies Ok