De Vries De Jong: dubbele achternaam is straks mogelijk

Op 21 maart 2023 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel aangenomen waardoor het mogelijk is dat ouders hun kinderen een dubbele achternaam geven. In veel landen is dit al mogelijk, zoals in Spanje en België. Vanaf 1 januari 2024 is een dubbele achternaam ook mogelijk in Nederland.

Ouders kunnen vanaf 1 januari 2024 hun kind een dubbele achternaam geven (zonder koppelteken). Minister Weerwind (D66, rechtsbescherming) benoemde als belangrijke reden voor de wetswijziging dat beide ouders hiermee de band met hun kind kunnen benadrukken.

Hebben de ouders voor het eerste kind eenmaal voor een achternaam gekozen, dan geldt deze achternaam vervolgens voor alle volgende kinderen. Ouders krijgen straks keuze uit vier mogelijkheden, bijvoorbeeld:

Ondanks dat de wet op 1 januari 2024 intreedt, kunnen ouders met terugwerkende kracht het oudste kind dat geboren is op of 1 na 1 januari 2016 ook een dubbele achternaam geven. Houd er rekening mee dat je als ouder een termijn van één jaar hebt vanaf 1 januari 2024 om alsnog de dubbele achternaam te regelen.

Een aantal mensen hebben al een dubbele of meervoudige achternaam, denk bijvoorbeeld aan Bruins Slot. Deze achternaam wordt straks als een enkelvoudige achternaam gezien, waardoor het mogelijk is dat een kind Bruins Slot Jansma als achternaam krijgt.

Het is overigens niet verplicht een kind een dubbele achternaam te geven. Ouders hebben nog steeds keuze om voor enkelvoudige achternaam te kiezen. Maakt een ouder geen keuze, en is er geen sprake van een huwelijk/geregistreerd partnerschap, dan krijgt het kind de achternaam van de (geboorte)moeder. Is de ouder wel getrouwd (of geregistreerd partnerschap) en maakt de ouder geen keuze, dan krijgt het kind de achternaam van de vader (of duomoeder).

Wil je meer informatie over regelgeving met betrekking tot voor- of achternamen, of een wijzigingen daarvan, neem dan gerust contact op.

Auteur: mr. Tine Liefke Wiersma

Meer nieuws Nieuwsbrief

Actueel

  • Over de toepassing van artikel 6:19 van de Awb bij ruimtelijke plannen
    Lees meer
  • Verhuurders let op: we gaan weer terug naar vaste huurcontracten
    Lees meer
  • Digitale error komt voor risico van de advocaat
    Lees meer

Meer nieuws Nieuwsbrief

Advocaten en juristen

Wim Bulthuis

Advocaat

Ivo van der Meer

Advocaat

Cynthia Grondsma

Advocaat

Dirk-Jan Westra

Advocaat

José Kemper

Advocaat

Willemijn Kuper

Advocaat

Lisa Blankestijn

Advocaat

Ayla Bosma

Advocaat

Femke de Jong

Advocaat

Gido Kalfsbeek

Juridisch medewerker

Alle advocaten en juristen

Deze website gebruikt cookies Ok